РАЙОННА КОЛЕГИЯ НА БЛС - КЮСТЕНДИЛ

РК на БЛС - Кюстендил - Статии филтрирани по дата: Април 2016

НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА МЕДИЦИНА

НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА МЕДИЦИНА В СТРАНАТА БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ СЪБИРА 185 КОМПАНИИ
Сряда, 20 Април 2016 15:35

bulmedika buldental 1ТАЗИ ГОДИНА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪБИТИЕ НАВЪРШВА 50 ГОДИНИ

185 компании от България и 10 други страни ще покажат безкрайно разнообразие от оборудване, нови технологии и методи на лечение в дните на най-голямото изложения за медицина Булмедика/Булдентал.
Тази година Булмедика/Булдентал навършва 50 години и Интер Експо Център подготвя отбелязване на годишнината, на което ще бъдат поканени както фирмите, които участват и са участвали на изложението през годините, така и много от директорите на болници, дентални клини, чуждестранни партньори и организации в сферата на здравеопазването.
„Чествайки юбилея, ще връчим на една болница и на един дентален център по един ваучер, който дава правото да се закупят продукти от фирмите участници в изложението“, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов.
По негови думи медицинските заведения ще бъдат избрани на случаен принцип от присъстващите на коктейла, като Интер Експо Център ще бъде единственият дарител в кампанията.
„Освен това през тази година ще продължи и инициативата с ваучери за посетители, които ще имат възможност да закупят нови продукти за своята практика - ще раздадем 5 ваучера, всеки на стойност 2000 лв.“, допълни Иванов.
Изложението е отворено за посетители от 17 до 19 май (вторник - четвъртък) от 9.30 до 18 часа в Интер Експо Център. Програмата и повече информация за 50-ото издание на „Булмедика/Булдентал“ можете да намерите на официалния сайт на изложението www.bulmedica.bg

Продължава...

ПРОФЕСИЯТА ПАРАМЕДИК ВЕЧЕ Е ПРИЗНАТА

В Държавен вестник беше обнародвана и Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Парамедик“ на министъра на образованието и науката. Тя определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по новата за България професия „Парамедик“. Съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение, тази професия е от област на образование „Здравеопазване“, професионално направление „Здравни грижи“. Обучението на парамедиците се провежда на три степени на професионална квалификация. С ДОИ се определят конкретните професионални знания, умения и компетентности по професията, които ще гарантират на обучаващите се възможност за упражняването й. С нормативния акт се регламентират и изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите. ДОИ определя също общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка, както и задължителната чуждоезикова подготовка по професията. Наличието на ДОИ и осигуряването на преподавателски капацитет в центровете за професионално обучение е необходимо условие за кандидатстващите за финансиране обучителни институции по професията.

Продължава...

БЛС кани на среща МЗ и НЗОК

Във връзка с решение на УС от 19 април т.г., днес бяха изпратени писма до министъра на здравеопазването д-р П. Москов, до председателя на НС К. Ананиев и управителя на НЗОК д-р Гл. Комитов. Съсловната организация отправя покана за среща между Управителния съвет и екипа на министър Москов на 10 май т.г. Предложението за среща с Надзорния съвет и ръководството на касата е за 26 или 27 април т.г. Срещите се налагат поради възникнали въпроси, свързани с прилагането на Решение № РД-НС-04-24-1 от 29.03.2016 г. на НС на НЗОК и поредица практически проблеми, отправени към БЛС от изпълнители на медицинска помощ на различни нива в системата на здравеопазване – ПИМП, СИМП, Болнична помощ.
Ръководството на БЛС се надява, че предложенията ще бъдат приети от отсрещните институции, с оглед своевременното решаване на възникналите проблеми.

Продължава...

Европейските партньори на БЛС подкрепиха справедливите искания.

logo cpmefemsБългарският лекарски съюз получи подкрепа за своите протестни действия от европейски медицински организации, които изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, омбудсмана на Р България Мая Манолова и Надзорния съвет на НЗОК.

Продължава...

Критериите за оценка на качеството при контрола на хроничните заболявания трябва да бъдат изработени съвместно с медицинската общност

ДО
Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ
УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

УВАЖАЕМИ Д-Р КОМИТОВ,

В публикуваното в ДВ 25/31.03.2016 г. Решение на НС на НЗОК № РД-НС-04-24-1 от 29.03.2016 г. се определят критерии за оценка на качеството на извършената медицинска дейност при диспансерното наблюдение на лица с Артериална хипертония и Захарен диабет от ОПЛ и СИМП. Критериите за качество на извършената дейност могат да бъдат показател за оценка на медицинската дейност, само ако са изработени съвместно с медицинската общност и е постигнат широк консенсус. Написаните в Решението критерии не отговарят на тези условия.

Цялото писмо вижте: ТУК

Продължава...

НАД 2000 ЧОВЕКА СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

Повече от 2000 човека се включиха в протестния митинг, организиран днес от БЛС. Присъстваха лекари от всички нива на здравната система – общопрактикуващи, специалисти от извънболничната и  болничната помощ, както и от частни болници. Организирано пристигнаха лекарите от Пловдив, Плевен, В.Търново, Благоевград, Ст.Загора, Бургас, Търговище, София, София-област, Ловеч, Пазарджик, Враца, Кюстендил и Перник, както и лекари от Варна, Русе и Сливен. По същото време медици от Добрич се събраха и проведоха своя протест в ДКЦ-2.

При отлична организация, водещ на митинга беше д-р Георги Кръстев – председател на РК Пловдив. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев прочете ПОЗИЦИЯ НА БЛС, свързана с нападението над проф.СТ.СТАНЧЕВ     /ВИЖ ПО-ДОЛУ/ и в последвалото слово подчерта „…Нашата битка не е самоцел, тя е и за благото на нашите пациенти. Ние винаги сме искали само  да правим медицина, това е нашето поприще, а резултатите от добрата, качествената медицината са за хората   в нужда. В контекст на някои внушения, заявявам,че ние не сме крадци, мошеници и анонимни – ние всички всеки ден заставаме с лицата си и отговорностите си пред пациентите.

            Иска ми се да се обърна към управляващите с думите на Вацлав Хавел отпреди 25 г., за да се замислят върху приоритетите си – „Нашият основен враг днес са нашите собствени лоши черти: безразличие към общото благо, суета, лична амбиция, егоизъм и съперничество.” - каза д-р Грозев.

            На трибуната говориха още д-р Г.Павлова – зам.председател на БЛС, д-р Ст.Борисов – гл.секретар, д-р Юл.Йорданов - председател на Акредитационния съвет, д-р М.Кирилова  и  д-р Ив.Маджаров – членове  на УС, проф.д-р Ив.Чалъков, проф.М.Миланов, д-р Ив.Пресолски, д-р Ал.Заимов, д-р Г.Ставракев, д-р Алексиев и д-р Н.Болтаджиев. Д-р Г.Тодоров поиска и оставката на министър Москов. Всички се обединиха около тезата, че договорното начало трябва да бъде възстановено, да се спазва върховенството на закона, а  лекарите да правят достойно медицина,  вместо да стоят по площадите. Изказванията  бяха прекъсвани често от скандирания „Оставка”.

Протестът завърши, като от името на съсловната организация беше разпространена ДЕКЛАРАЦИЯ:

Продължава...

7 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ!

              УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

       Приемете искрените ми поздравления по случай днешния празник, който в международен мащаб отбелязва признанието към труда на хората в бели престилки. Българските лекари, със своята компетентност и всепризната трудолюбивост, отдавна са част от европейското семейство на високоспециализираната медицина.  Дори в условията на нескончаеми промени, на финансова стагнация и бюрократични прегради, ние успяхме да съхраним онези ценности, които ни карат всеки ден да отдаваме частица от себе на своите пациенти. Даже и когато сме обругавани, нападани и непризнавани !

Затова можем да се изправим достойно пред обществото и да заявим своята воля за непримиримост към всичко, което пречи на добрата медицинска практика, което не гради добрия ни образ на лечители и ни пречи да работим за най-ценното в живота - здравето на нацията.

            Нека надживеем всички негативи на всекидневието, нека в този слънчев ден се почувстваме щастливи, че работим тази професия, да се поздравим и да си пожелаем здраве, сили и енергия. В името на просперитета и общественото признание за цялото съсловие!

С КОЛЕГИАЛЕН ПОЗДРАВ,

Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

Продължава...
Абонамент чрез RSS