РАЙОННА КОЛЕГИЯ НА БЛС - КЮСТЕНДИЛ

НАД 2000 ЧОВЕКА СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

Повече от 2000 човека се включиха в протестния митинг, организиран днес от БЛС. Присъстваха лекари от всички нива на здравната система – общопрактикуващи, специалисти от извънболничната и  болничната помощ, както и от частни болници. Организирано пристигнаха лекарите от Пловдив, Плевен, В.Търново, Благоевград, Ст.Загора, Бургас, Търговище, София, София-област, Ловеч, Пазарджик, Враца, Кюстендил и Перник, както и лекари от Варна, Русе и Сливен. По същото време медици от Добрич се събраха и проведоха своя протест в ДКЦ-2.

При отлична организация, водещ на митинга беше д-р Георги Кръстев – председател на РК Пловдив. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев прочете ПОЗИЦИЯ НА БЛС, свързана с нападението над проф.СТ.СТАНЧЕВ     /ВИЖ ПО-ДОЛУ/ и в последвалото слово подчерта „…Нашата битка не е самоцел, тя е и за благото на нашите пациенти. Ние винаги сме искали само  да правим медицина, това е нашето поприще, а резултатите от добрата, качествената медицината са за хората   в нужда. В контекст на някои внушения, заявявам,че ние не сме крадци, мошеници и анонимни – ние всички всеки ден заставаме с лицата си и отговорностите си пред пациентите.

            Иска ми се да се обърна към управляващите с думите на Вацлав Хавел отпреди 25 г., за да се замислят върху приоритетите си – „Нашият основен враг днес са нашите собствени лоши черти: безразличие към общото благо, суета, лична амбиция, егоизъм и съперничество.” - каза д-р Грозев.

            На трибуната говориха още д-р Г.Павлова – зам.председател на БЛС, д-р Ст.Борисов – гл.секретар, д-р Юл.Йорданов - председател на Акредитационния съвет, д-р М.Кирилова  и  д-р Ив.Маджаров – членове  на УС, проф.д-р Ив.Чалъков, проф.М.Миланов, д-р Ив.Пресолски, д-р Ал.Заимов, д-р Г.Ставракев, д-р Алексиев и д-р Н.Болтаджиев. Д-р Г.Тодоров поиска и оставката на министър Москов. Всички се обединиха около тезата, че договорното начало трябва да бъде възстановено, да се спазва върховенството на закона, а  лекарите да правят достойно медицина,  вместо да стоят по площадите. Изказванията  бяха прекъсвани често от скандирания „Оставка”.

Протестът завърши, като от името на съсловната организация беше разпространена ДЕКЛАРАЦИЯ:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43 НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

                                    НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТЕН МИТИНГ

            ПОД НАДСЛОВ „ ИСТИНСКА РЕФОРМА ЗА ИСТИНСКА МЕДИЦИНА!”

 

            6 АПРИЛ 2016 Г. ,  СОФИЯ

                                                Д Е К Л А Р А Ц  И Я

            УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

            УВАЖАЕМА Г-ЖО ЦАЧЕВА,

            УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР МОСКОВ,

            Ние, Европейските лекари,работещи в Република България, заявяваме,че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване, вече 15 години сме поставени в условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база. Българският лекар се превърна в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите.! От лечител се превърна в администратор. Той е непризнат, обругаван и унижаван. А медицината е наука и лекарско изкуство! Трудно да лекуваш, страшно е да си пациент !

    За това сме днес на площада и Ви призоваваме:

- ВЪРНЕТЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

- ВЪЗСТАНОВЕТЕ ЕФЕКТИВНОТО ДОГОВОРНО НАЧАЛО

-ОСИГУРЕТЕ РЕАЛНО ФИНАНСИРАНЕ И ГАРАНТИРАН ДОСТЪП ДО КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

НЕ УБИВАЙТЕ ТАЗИ ВЕЛИКА ПРОФЕСИЯ!

ЧУЙТЕ НИ – ЗА ДИАЛОГ – ЗА ИСТИНСКА РЕФОРМА И ИСТИНСКА МЕДИЦИНА!

/ Разширен репортаж  от протеста – в следващия брой на в. «Quo vadis